PENGUMUMAN PENTING!

Segala maklumat terkini mengenai aktiviti Misi kemanusiaan & dakwah di bawah Unit Program Pembangunan dan Dakwah Orang Asli (PPDOA) Yayasan Al-Khalifah boleh follow page FB : https://www.facebook.com/Yayasan.Al.Khalifah/

Sumbangan anda diperlukan & layak mendapat resit pengecualian cukai
(Rujukan: LHDN.01/35/42/51/179-6.6161) dan disalurkan ke dalam akaun Maybank
(Klik Icon):

AL-KHALIFAH FOUNDATION : 5640 1611 8396
_____________________________________________________________________
Saksikan aktivis Yayasan Al-Khalifah beraksi @ TV3 !
_____________________________________________________________________

ANAK YATIM & MISKIN1. RUMAH PUTERA DAN PUTERI HARAPAN

Yayasan Kebajikan Anak-Anak Yatim Kelantan (YAATIM) yang telah ditubuhkan dan diperbadankan pada tahun 1994 di bawah Pemegang Amanah (diperbadankan) Akta 1952, di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) adalah bertujuan memperjuangkan kebajikan anak-anak yatim dan kanak-kanak tidak berdaya dalam negeri Kelantan.

Sejak penubuhannya, YAATIM telah dapat membina dua buah rumah anak yatim, Rumah Puteri Harapan atau ringkasnya RPH (G) untuk kanak-kanak perempuan yang telah siap pada tahun 1995 di No.1 Taman Sabariah, Jln Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan. Manakala, Rumah Putera Harapan atau ringkasnya RPH(B) untuk kanak-kanak lelaki, telah ditubuhkan di Tumpat dengan penukaran rumah kayu yang disumbangkan oleh individu kepada rumah anak yatim bagi 20 kanak-kanak lelaki pada permulaan. Pada tahun 2008, sebuah rumah anak yatim baru RPH(B) telah dibina di lokasi yang berdekatan dengan RPH(G). Terkini, RPH(G) mempunyai kapasiti 150 katil dengan penginapan semasa 130 orang perempuan manakala RPH(B) mempunyai kapasiti 120 katil dengan penginapan semasa 80 orang  lelaki.

Objektif  YAATIM

1. Untuk menyediakan persekitaran asrama yang kondusif bagi pembangunan sosial, fizikal, intelek dan rohani. 

2. Untuk menyediakan pendidikan yang terbaik dari segi  akademik dan agama supaya menjadi warganegara yang berguna dan bertanggungjawab di negara ini.
3. Untuk memberi kemahiran dalam pelbagai bidang untuk membolehkan anak-anak yatim dan kanak-kanak tidak berdaya untuk mendapat kehidupan mereka dan menyumbang kepada negara.

Kemudahan yang disediakan YAATIM:

1. Pentadbiran pejabat yang diketuai Ketua Pegawai Eksekutif. Di bawah beliau terdapat 3 kakitangan iaitu Pengarah Anak-Anak Yatim, seorang pengurus kewangan, ketua pembangunan pelajar, 4 orang guru, 8 warden, 2 kerani, 3 tukang masak, 2 pemandu dan tukang kebun. Perkhidmatan sekuriti diswastakan. 

2. Asrama 
3. Dapur, dewan makan dan kedai. 
4. Perpustakaan dan dewan kajian. 
5. Makmal komputer.
6. Makmal Kemahiran untuk kerja pertukangan dan aktiviti-aktiviti lain. 
7. Dewan pelbagai guna dan padang bola sepak. 
8. Surau untuk penghuni dan tetamu.
9. Bilik-bilik tetamu.1
10. Perkhidmatan Sekuriti Swasta. 
11. Tanah untuk berkebun.

Aktiviti YAATIM:

1. Tuisyen secara sukarela dan berbayar. 
2. Kelas Persediaan. 
3. Aktiviti motivasi termasuk kem/kurus.
4. Lawatan sambil belajar.
5. Komputer dan kemahiran seperti menggergaji, memasak dan berkebun . 
6. Sukan. 
7. Sambutan Hari kebesaran dalam Islam.

Carta Organisasi YAATIM:


Perkhidmatan Anak Yatim Tinggal Di Rumah Penjaga (Home Based) 


Calon-calon yang miskin tetapi mempunyai penjaga dan persekitaran rumah yang baik akan disokong melalui skim 'Home Base', dengan menyediakan mereka dengan kemudahan yang diperlukan seperti basikal atau tambang bas sekolah, lampu bilik, meja membaca dan kerusi. Dengan cara ini, bukan sahaja  mengurangkan kos operasi di rumah anak yatim, malah calon-calon tidak dilucutkan keperluan asas mereka. Lawatan berkala dan program  dianjurkan bagi melawat mereka. Kini terdapat 80 orang pelajar di bawah perkhidmatan ini.

Perkhidmatan Kewangan 

YAATIM membelanjakan kira-kira RM1.5 juta setahun. Pendapatan utama datang daripada derma awam. YAATIM juga menerima geran daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat  iaitu RM8 satu kepala bagi sehari untuk makanan. Jumlah ini bergantung kepada bilangan penghuni semasa. 


2. RUMAH PUTERA HARAPAN RANAU, SABAH

Sebuah bangunan kedai satu tingkat berhampiran dengan Masjid Ranau disewa dan diubahsuai. Seramai 10 orang anak yatim dan miskin lelaki mula diambil pada awal tahun 2007 dan kini rumah ini mempunyai seramai 25 orang penghuni bersama 5 orang kakitangan sepenuh masa. Yayasan Zainuddin turut menyumbang membiayai projek ini pada peringkat awal.


3. RUMAH BAITUL HUSNA KUANTAN PAHANG

Rumah ini di adakan di sebuah bangunan masjid lama yang tidak digunakan lagi iaitu Masjid Kg. Bukit Sekilau, Kuantan. Kerja-kerja pembaikian dan ubahsuai telah dijalankan pada awal tahun 2008, tetapi mula beroperasi hanya pada 1 Mac 2010. Pengambilan pertama adalah seramai 10 orang anak yatim dan miskin perempuan. Kakitangan yang bertugas di sini terdiri daripada seorang pengurus dan 2 orang warden.

4. RUMAH ANAK YATIM UBUDIYAH, PENDANG KEDAH

Rumah ini diadakan di sebuah bangunan sekolah dua tingkat di Kg. Batu Menunggul, Pendang, Kedah. Bangunan ini telah dibaiki dan diubahsuai dan mula beroperasi pada 1 Januari 2009 dengan pengambilan seramai 5 orang anak yatim dan miskin lelaki. Pengambilan tidak bertambah kerana masalah kekurangan kakitangan tetapi akan ditambah apabila bersesuaian. Buat masa sekarang hanya seorang warden yang bertugas.


Yayasan Al-Khalifah
adalah sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang bukan berorientasikan keuntungan (Non Profit Organization) didaftarkan di bawah suruhanjaya syarikat sebagai sebuah syarikat ‘Limited by Guarantee’, ditubuhkan pada 16 November 2006.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...