06 May 2013

EKSPEDISI JALINAN KASIH POS SENDERUT, K LIPIS PAHANG

23 Mac 2013- Program berbentuk tinjauan @ rickee ke perkampungan paling hujung di Pos Senderut yang sejauh 45 KM offroad iaitu kampung Labu.

Pada asalnya 2 buah kenderaan bersama, tetapi jalan boleh dikategorikan teruk maka hanya sebuah sahaja yang dapat lepas sampai ke penghujung jalan. Dipahamkan kampung Labu jarang dikunjungi oleh mana-mana pihak kerana jalannya agak teruk berbanding pusat Pos Senderut (35 KM offroad)..

Pos Senderut mempunyai 19 buah perkampungan iaitu:

1.Kg Belau
2.Kg Kabang
3.Kg Cempian
4.Kg Tual
5.Kg Regang
6.Kg Rangan
7.Kg Kuala Kenik
8.Kg Janggap
9.Kg Lubuk Buman
10.Kg Senderut
11.Kg Kuala Senderut
12.Kg Bukit Long A
13.kg Bukit Long B
14.Kg Tigol
15.Kg Saweh
16.Kg Tidal
17.Kg Rukam
18.Kg Cherang
19. Kg Labu

Di kg Labu tiada kemudahan asas yang disediakan di sini berbanding kampung-kampung sebelumnya.

Berada di Kg Labu separuh hari,dapat bersuai kenal dengan penduduk yang boleh dikatakan peramah dan menyambut dan melayan kami dengan baik.Tok Batin bernama Yok Long a/l Uleh dengan penduduk seramai 112 dan 19 kelamin. Hampir keseluruhan beragama Kristian.

InsyaAllah,ada perancangan program untuk masa mendatang

Gambar penuh program boleh didapati di POS Sinderut 2013