05 June 2013

KHIDMAT MASYARAKAT LUAR BANDAR UniKL RCMP 2013 TAMAN NEGARA PAHANG

23– 26 MEI 2013 (KHAMIS – AHAD):

Misi program tertumpu pada Kg Bantal (perkampungan Melayu pedalaman) dan juga Kg Kucing dan Kg Dedari (perkampungan asli) untuk tujuan kajian dan bantuan perubatan.

Segala aktiviti berpusat di Kg Bantal dan tim RM3 Unikl menjadi penganjur bersama fiesta kampung Bantal yang juga mendapat penyertaan dari perkampungan pesisir sungai yang lain seperti kg Mat Daling,Kg Sat, Kg Pagi dan Kg Gusai. Pelbagai acara diadakan dengan bertemakan sukan keluarga, perlawanan bola sepak dan bola jaring, pemberiaan sumbangan kepada ibu dan bapa tunggal dan banyak lagi.

Tim Research RM3 aka penyelidikan membuat kajian dan rawatan kesihatan di 2 buah perkampungan asli iaitu Kg Kucing (semaqberi) dan Kg Dedari (Bateq).

Secara dasarnya di Jerantut terdapat 19 Kg Asli. (12 iktiraf,7 tidak diiktiraf)
(Diiktiraf)

17.Kg terisik
18.Kg sg yong
19.Kg sematau

Terima kasih kepada semua yang terlibat terutama penganjur utama dari UNIKL RCMP, MRSM Kuala Lipis, MARA dan Belia 4B Kg Bantal.

p/s: Taman Negara Pahang adalah antara hutan hujan tropika (rainforest) tertua di dunia.

Gambar penuh program boleh dirujuk di sini.: Album Taman Negara Pahang