31 January 2023

𝗟𝗔𝗣𝗢𝗥𝗔𝗡 𝗣𝗘𝗡𝗨𝗛 𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗡𝗚𝗢 𝗬𝗔𝗬𝗔𝗦𝗔𝗡 𝗔𝗟-𝗞𝗛𝗔𝗟𝗜𝗙𝗔𝗛 𝟮𝟬𝟮𝟮

𝗬𝗮𝘆𝗮𝘀𝗮𝗻 𝗔𝗹-𝗞𝗵𝗮𝗹𝗶𝗳𝗮𝗵 (𝗬𝗔𝗞) adalah sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang bukan berorientasikan keuntungan (Non-Profit Organization) didaftarkan di bawah suruhanjaya syarikat sebagai sebuah syarikat ‘Limited by Guarantee’, ditubuhkan pada 16 November 2006. 𝗨𝗻𝗶𝘁 𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺 𝗣𝗲𝗺𝗯𝗮𝗻𝗴𝘂𝗻𝗮𝗻 𝗗𝗮𝗻 𝗗𝗮𝗸𝘄𝗮𝗵 𝗢𝗿𝗮𝗻𝗴 𝗔𝘀𝗹𝗶 (𝗣𝗣𝗗𝗢𝗔) adalah unit khas fokus dalam melaksanakan program dakwah Orang Asli seluruh negara.

𝗥𝗨𝗠𝗨𝗦𝗔𝗡 𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗣𝗣𝗗𝗢𝗔- 𝗬𝗔𝗞 𝟮𝟬𝟮𝟮:

𝑶𝑨 – ‘𝑶𝑹𝑨𝑵𝑮 𝑨𝑺𝑳𝑰’

1. Program YAK sepanjang tahun 2022: 114 program

2. Program melibatkan Kampung OA: ± 150 kg

3. Kerjasama dengan agensi/kelab/NGO: ± 25 agensi

4. Program melibatkan sukarelawan luar: ± 200 orang

5. Penglibatan suku kaum OA: 11 suku kaum

6. Pengislaman (kerjasama dengan agensi agama & NGO): 13 saudara baru Orang Asli

𝗝𝗔𝗗𝗨𝗔𝗟 𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗟𝗘𝗡𝗚𝗞𝗔𝗣 (𝗞𝗟𝗜𝗞 𝗟𝗜𝗡𝗞):

--------------------------------

𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 ‘𝗜𝗠𝗣𝗔𝗞’ 𝗣𝗣𝗗𝗢𝗔- 𝗬𝗔𝗞 𝟮𝟬𝟮𝟮

𝟭. 𝗣𝗘𝗠𝗕𝗔𝗡𝗚𝗨𝗡𝗔𝗡 𝗜𝗡𝗙𝗥𝗔𝗦𝗧𝗥𝗨𝗞𝗧𝗨𝗥 & 𝗞𝗘𝗥𝗢𝗛𝗔𝗡𝗜𝗔𝗡 𝗞𝗚 𝗢𝗥𝗔𝗡𝗚 𝗔𝗦𝗟𝗜 𝟮𝟬𝟮𝟮

𝙞) 𝙈𝘼𝘿𝙍𝘼𝙎𝘼𝙃 𝘿𝘼𝙍𝙐𝙇 𝙎𝘼𝙇𝘼𝙈, 𝙆𝙂 𝙊𝘼 𝘽𝙀𝙍𝙎𝘼𝙃, 𝙋𝙊𝙎 𝙆𝙐𝘼𝙇𝘼 𝙈𝙐, 𝙎𝙂 𝙎𝙄𝙋𝙐𝙏 𝙐𝙏𝘼𝙍𝘼, 𝙋𝙀𝙍𝘼𝙆

- Status ‘Surau Diri Jumaat (SDJ) Kebenaran PKP’ di waktu Covid 19 bagi Pos Kuala Mu.

- Aktiviti kelas iqra & Fardhu Ain 8 kali sebulan dengan sokongan NGO lain & tenaga pengajar dari pemuda OA

𝙞𝙞) 𝙎𝙐𝙍𝘼𝙐 𝙆𝙂 𝙊𝘼 𝙎𝙂 𝘿𝙐𝘼, 𝙋𝙐𝙇𝘼𝙐 𝙆𝙀𝙏𝘼𝙈, 𝙋𝙀𝙇𝘼𝘽𝙐𝙃𝘼𝙉 𝙆𝙇𝘼𝙉𝙂, 𝙎𝙀𝙇𝘼𝙉𝙂𝙊𝙍

- Satu-satunya surau YAK dibina di lautan (Selat Melaka).

- Imarah Ramadhan sebulan dengan kerjasama Balai Islam & Maahad Tahfiz Mandarin Pulau Ketam.

- Dikenali sebagai Musolla Al-Khalifah

𝙞𝙞𝙞) 𝘽𝘼𝙇𝘼𝙄 𝙄𝙇𝙈𝙐 𝙋𝙊𝙎 𝘽𝙀𝙇𝘼𝙏𝙄𝙈, 𝙂𝙐𝘼 𝙈𝙐𝙎𝘼𝙉𝙂, 𝙆𝙀𝙇𝘼𝙉𝙏𝘼𝙉

- Pembinaan dengan kerjasama MAIK, Erat 4x4 & Tanah Merah 4X4 dengan konsep seni tradisional

- Kos anggaran ± RM45K

𝙞𝙑) 𝘽𝘼𝙇𝘼𝙄 𝙄𝙇𝙈𝙐 𝙆𝙂 𝙊𝘼 𝙏𝙊𝙃, 𝙋𝙊𝙎 𝙆𝙐𝘼𝙇𝘼 𝙈𝙐, 𝙎𝙂 𝙎𝙄𝙋𝙐𝙏 𝙐𝙏𝘼𝙍𝘼, 𝙋𝙀𝙍𝘼𝙆

- Projek masih dalam pembinaan dengan konsep tradisional dan berbentuk heksagon (6 bucu).

- Kos anggaran ± RM40K.

𝟮. 𝗣𝗘𝗡𝗚𝗜𝗦𝗟𝗔𝗠𝗔𝗡 𝗢𝗥𝗔𝗡𝗚 𝗔𝗦𝗟𝗜 𝟮𝟬𝟮𝟮

Penglibatan YAK dengan pengislaman 13 saudara baru Orang Asli di dalam program, dengan kerjasama rakan sinergi dakwah OA seperti JAKIM, Jabatan Agama Islam Negeri dan Majlis Agama Islam Negeri & NGO.

•Perak – 3 orang

•Selangor – 7

•Kelantan- 1

•Pahang- 2

𝟯. 𝗔𝗡𝗨𝗚𝗘𝗥𝗔𝗛 𝗧𝗢𝗞𝗢𝗛 𝗣𝗘𝗡𝗗𝗔𝗞𝗪𝗔𝗛 𝗣𝗘𝗥𝗞𝗜𝗠 𝟮𝟬𝟮𝟮

Pengerusi YAK, Dato Dr Hj Abdul Razak B Hj Kechik menerima anugerah Tokoh Pendakwah Perkim 2022 anjuran PERKIM Kebangsaan.

𝟰. 𝗞𝗨𝗥𝗦𝗨𝗦/𝗕𝗘𝗡𝗚𝗞𝗘𝗟 𝗗𝗔𝗞𝗪𝗔𝗛 𝗢𝗥𝗔𝗡𝗚 𝗔𝗦𝗟𝗜 @ 𝗡𝗘𝗚𝗘𝗥𝗜

- Kursus Aktivis @ Belantara 2022 @ di Kuala Razila Gopeng Resort, Perak

- Bengkel 'Training Of Trainer '- T.O.T Pendakwah Orang Asli 2022 JAKIM @ ILIM Selangor

- Program Sharing Session Rakan Dakwah Negeri Kelantan 2022 JAHEAIK @ The Grand Renai Hotel, Kota Bahru

- Bengkel Penyediaan Pelan Strategik Kesejahteraan Masyarakat orang Asli Kelantan MAIK @ Hotel Copthorne, Cameron Highlands, Pahang

- Ijtimak Mubarak Negeri Perak @ Hotel Grand Darul Makmur, Kuantan, Pahang

- Bengkel Perlaksanaan Perancangan Dakwah JAIPk @ LaCrista Hotel Melaka

𝟱. 𝗣𝗥𝗢𝗝𝗘𝗞 𝗘𝗞𝗢𝗡𝗢𝗠𝗜 𝗣𝗘𝗥𝗧𝗔𝗡𝗜𝗔𝗡 𝗙𝗘𝗥𝗧𝗜𝗚𝗔𝗦𝗜 𝗞𝗚 𝗢𝗔

- Projek perintis melibatkan suku ekar di Kg OA Bawek, Gua Musang, Kelantan dengan tanaman 1,600 beg

- Tanaman buah ‘rock melon’

- Mentor - pegawai YAK & 3 peserta OA

- Penyertaan seminar berkaitan teknologi pertanian fertigasi di Johor & Selangor

𝟲. 𝗣𝗥𝗢𝗝𝗘𝗞 𝗦𝗢𝗟𝗔𝗥 𝗞𝗚 𝗢𝗔

Sebanyak 60 set lampu solar ke kg berikut:

1. Kg OA Bengoi, Hulu Tembeling, Pahang

2. Kg Bukit Galla, Negeri Sembilan

3. Kg Sg Putih, Kemaman, Terengganu

𝟳. 𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗠𝗘𝗚𝗔 𝗥𝗔𝗠𝗔𝗗𝗛𝗔𝗡 & 𝗦𝗬𝗔𝗪𝗔𝗟 𝟮𝟬𝟮𝟮

- Dikenali sebagai IHRAM Project 2022 (Projek Ihya Ramadhan bersama OA) selama tempoh 1½ bulan (Mac-April).

- Sumbangan terkumpul berbentuk tunai & fizikal barang dinilaikan sebanyak RM 80K ±.

- Program bersama komuniti OA setiap negeri seluruh negara, membantu lebih kurang 100 ± buah kampung OA terdiri dari 9 suku kaum Orang Asli.

- Seramai 2000 keluarga OA mendapat manfaat & penglibatan 50 sukarelawan.

- Misi Raya Belantara dilaksanakan sepanjang Syawal.

𝟴. 𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗠𝗘𝗚𝗔 𝗤𝗨𝗥𝗕𝗔𝗡-𝗔𝗜𝗗𝗜𝗟𝗔𝗗𝗛𝗔 𝟮𝟬𝟮𝟮

- Lokasi Qurban KOA di 3 negeri dengan kerjasama agensi agama negeri:

i) Selangor- Pulau Carey, Pulau Indah, Pulau Ketam.

ii) Perak-Pos Kuala Mu, Kg Keeb, Pos Legap

iii) Kelantan- Kuala Betis

𝟵. 𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗞𝗛𝗔𝗧𝗔𝗡 𝗣𝗘𝗥𝗗𝗔𝗡𝗔 𝟮𝟬𝟮𝟮

Penglibatan 120 orang kanak-kanak asnaf (20 adalah kanak-kanak OA area Kuala Langat) anjuran Masjid Jenjarom dan sokongan NGO

𝟭𝟬. 𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗞𝗔𝗛𝗪𝗜𝗡 𝗣𝗘𝗥𝗗𝗔𝗡𝗔 𝟮𝟬𝟮𝟮

Walimatul urus belantara 5 pasangan Orang Asli (Jahai) di Kg OA Air Kelab, Gerik, Perak kerjasama PAID Gerik

𝟭𝟭. 𝗠𝗜𝗦𝗜 𝗕𝗔𝗡𝗧𝗨𝗔𝗡 𝗞𝗘𝗠𝗔𝗡𝗨𝗦𝗜𝗔𝗔𝗡 𝗕𝗔𝗡𝗝𝗜𝗥 𝟮𝟬𝟮𝟮

- Memberi bantuan kemanusiaan kepada negeri- negeri banjir pada awal dan hujung tahun 2022.

- Negeri terlibat adalah Pahang, Johor, Terengganu, Kelantan.

- Bantuan dari segi ‘pek bantuan banjir’, pekakas rumah, serta pelbagai untuk manfaat pasca banjir dengan nilaian bantuan lebih RM40K ± dengan kerjasama NGO-NGO lain.

𝟭𝟮. 𝗣𝗘𝗡𝗚𝗟𝗜𝗕𝗔𝗧𝗔𝗡 𝟭𝟭 𝗦𝗨𝗞𝗨 𝗞𝗔𝗨𝗠 𝗢𝗥𝗔𝗡𝗚 𝗔𝗦𝗟𝗜

11 dari 18 suku kaum Orang Asli iaitu:

Temiar, Semai, Jakun, Temuan, Bateq, Jahai, Mendriq, Semaqberi, Mahmeri, Kensiu, Kintaq

_______________________

𝗝𝗢𝗠 𝗜𝗡𝗙𝗔𝗤 𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗞𝗘𝗠𝗔𝗡𝗨𝗦𝗜𝗔𝗔𝗡 & 𝗗𝗔𝗞𝗪𝗔𝗛 𝗬𝗔𝗬𝗔𝗦𝗔𝗡 𝗔𝗟-𝗞𝗛𝗔𝗟𝗜𝗙𝗔𝗛 𝗧𝗔𝗛𝗨𝗡 𝟮𝟬𝟮𝟯!

Sumbangan zakat/infaq/material dan perkara bermanfaat diperlukan dalam menjalankan misi mingguan kami sepanjang tahun ke perkampungan Orang Asli di pedalaman/samudera..

Sumbangan boleh disalurkan kepada:

𝗠𝗔𝗬𝗕𝗔𝗡𝗞 : 𝟱𝟲𝟰𝟬 𝟭𝟲𝟭𝟭 𝟴𝟯𝟵𝟲 (𝗔𝗹-𝗞𝗵𝗮𝗹𝗶𝗳𝗮𝗵 𝗙𝗼𝘂𝗻𝗱𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻)

*𝗗𝗲𝗻𝗴𝗮𝗻 𝗡𝗼𝘁𝗮: '𝗢𝗿𝗮𝗻𝗴 𝗔𝘀𝗹𝗶'

Maklumkan salinan transaksi kepada Penyelaras Projek Orang Asli, Azhar di talian +6 011- 1131 7842 atau klik wassap.my/601111317842/orangasli sebagai dokumentasi..

Syukran jazilan... 🙂

'Merentas Belantara, Merintis Jalan Ke Syurga'