01 August 2015

KESIMPULAN IHRAM PROJECT 2015 @ YAYASAN AL-KHALIFAH

Kempen IHRAM Project 2015 @ Yayasan Al-Khalifah telah sampai ke penghujung.. Terima kasih pada sokongan semua pihak terdiri dari badan kerajaan, NGO, syarikat, bank, masjid, aktivitis, sukarelawan, mahasiswa universiti dan banyak lagi yang terlibat secara langsung dan tidak langsung..
--------------------------------
SECARA RINGKAS:
1. TIM IHRAM PROJECT TELAH MENJELAJAH 'SEMUA 9 NEGERI' YANG MEMPUNYAI KOMUNITI ORANG ASLI DI SEMENANJUNG MALAYSIA (KELANTAN, TERENGGANU, PAHANG, JOHOR, MELAKA, NEGERI SEMBILAN, SELANGOR, PERAK, KEDAH)- Rekod pertama kali program secara menyeluruh di seluruh negara.
2. SEBANYAK 70 PERKAMPUNGAN ORANG ASLI TERLIBAT DALAM PROGRAM IHRAM PROJECT
-Tahun lepas sebanyak 57 perkampungan. Melebihi sasaran yang mana target sekitar 50 perkampungan sahaja seluruh negara.
3. EMPAT SAUDARA BARU ORANG ASLI MEMELUK ISLAM PADA KEMPEN KALI INI- 2 di Kelantan, 1 di Perak & 1 di Pahang.
4. LEBIH 2,000 KELUARGA ORANG ASLI MENDAPAT MANFAAT SUMBANGAN IHRAM PROJECT-Agihan pelbagai kempen ke seluruh negara.
5. LEBIH 300 SUKARELAWAN TERLIBAT - Gabungan pelajar universiti, NGO, badan kerajaan, syarikat swasta, bank dan juga orang persedirian.
6. KEMPEN LIGHT FOR LIFE: SOLAR LAMP PERTAMA KALI DIPERKENALKAN DALAM KEMPEN IHRAM PROJECT TAHUN INI- Tambahan kepada 3 Kempen sedia ada yang menjadi kelaziman (Kempen Seorang Sekampit Beras (KSSB), Kempen Tajaan Berbuka Puasa RM1 seorang muallaf Orang Asli (RM1OA) & Tajaan Terbuka)
7. PERTAMA KALI PROGRAM IHYA PROJECT BEROPERASI DI PERKAMPUNGAN ORANG ASLI MENGGUNAKAN 'JALAN SUNGAI' UNTUK SAMPAI KE DESTINASI - KOA di kawasan Taman Negeri Royal Belum Tasik Banding, Taman Negara Pahang Ulu Tembeling & Tasik Chini)
8. SEBANYAK 9 SUKU KAUM ORANG ASLI TERLIBAT DALAM JELAJAH IHRAM PROJECT KALI INI- Suku kaum Temiar, Semai, Bateq, Semaq Beri, Temuan, Jakun, Kintak, Kensiu, Jahai.
9. LAPORAN MEDIA IHRAM PROJECT 2015 - Utusan Malaysia( 23 Jun), Metro Ahad (5 Julai) dan Astro Prima (5 Julai)
10. SURAU MUALLAF KG BERSAH POS KUALA MU PERTAMA KALI DIGUNAKAN - Pembukaan surau Muallaf Kg Bersah dibuka pada terawikh pertama tahun ini dan dilaksanakan selama sebulan dengan melantik pemuda Orang Asli tempatan sebagai imam bagi mengimarahkan surau baru ini..

JADUAL IHRAM PROJECT 2015 @ YAYASAN AL-KHALIFAH☆☆

•4-7 JUN 2015: Program 'Road To Ramadhan' Pos Balar, Gua Musang Kelantan (Kg Balyek, Kg Ipes, Kg Perawas, Kg Telur, Kg Balar Lama, Kg Dakoh, Kg Peng, Kg Tembaga, Kg Manjol) bersama Telekung Project, Skuad 4x4