28 June 2014

★★IHRAM Project 2014: Projek Ihya Ramadhan Bersama Etnik Minoriti (Orang Asli Muallaf) Seluruh Negara★★

#ihramproject

IHRAM Project adalah singkatan daripada Projek Ihya Ramadhan Bersama Etnik Minoriti (Orang Asli Muallaf) & merupakan program tahunan bulan Ramadhan bagi Yayasan Al-Khalifah dengan kerjasama rakan strategik NGO Islam lain.

Sasaran: 50 perkampungan Orang Asli

Dengan Matlamat / Objektif:

• Memupuk semangat penghayatan agama Islam kepada kumpulan sasaran.
• Melatih diri menunaikan ibadah sunat di bulan Ramadhan seperti Solat Tarawih berjema’ah, tadarus al-Quran, bersahur dan berzikir.
• Merapatkan ikatan silaturrahim di antara masyarakat Oarang Asli dan penduduk berdekatan.

1.Proposal IHRAM Project boleh di 'download' di sini:

i: Kertas kerja: http://www.scribd.com/doc/228567781/Proposal-Projek-Informasi-IHRAM-Project-Yayasan-Al-Khalifah-2014-V1-0
ii: Surat Rasmi Mohon Dana : http://www.scribd.com/doc/228570596/Surat-Permohonan-Dana-IHRAM-PROJECT-2014-YAYASAN-AL-KHALIFAH

-------------------------------------------------------
Kepada pihak yang hendak menyumbang apa juga nilai seikhlasnya utk tujuan ini boleh menyumbang melalui:

i.MAYBANK Yayasan Al-Khalifah
Nama Akaun : Al-Khalifah Foundation
No Akaun : 5640 1611 8396

ii.MAYBANK Pengarah IHRAM Project
Nama Akaun : Nor Azhar B Mohamed
No Akaun : 1622 0006 2408

iii.CIMB Pengarah IHRAM Project
Nama Akaun : Nor Azhar b Mohamed
No Akaun :7041 596 005

(Pengecualian cukai pendapatan akan diberikan (jika dimohon) berdasarkan jumlah nilai duit sumbangan. Untuk tujuan tersebut masukkan transaksi ke dalam 'Akaun Al-Khalifah Foundation')

=>PENTING :
1.Maklumat sumbangan dan transaksi adalah 'WAJIB' diisikan dalam 'google docs: IHRAM PROJECT 2014' melalui link di bawah: https://docs.google.com/forms/d/1W3Tu4g-UmKzlPBjGxG3xFFIN0smaD84ZroA15NhzEtI/viewform
(INI PENTING UNTUK TUJUAN AUDIT & PEMERIKSAAN DANA MASUK)

ATAU

2.Email transaksi kepada yayasanalkhalifah@gmail.com dan SMS @ Whatsapp admin (AZHAR) 011 11317842 untuk 'notification' kepada admin.

3. Jika hendak bagi barang secara 'by hand' atau bersemuka boleh datang ke Pusat Operasi IHRAM Project (contact admin Azhar untuk pertemuan)

No 5, Jalan Gombak Ria 8,Taman Gombak Ria,68100 Batu Caves Selangor

KEMPEN IHRAM Project::

Bersempena bulan Ramadhan yang bakal menjelang tidak lama lagi, pihak Yayasan Al-Khalifah menyeru mana-mana badan kerajaan, badan agama, badan bukan kerajaan untuk turut sama melakukan Program Ihya Ramadhan 1435H bersama masyarakat Orang Asli yang tinggal di pinggir dan perdalaman di Semenanjung Malaysia di mana sasarannya melibatkan beberapa buah negeri.

Kempen yang dijalankan selain dana umum/ zakat adalah:

i. KEMPEN SEORANG SEKAMPIT BERAS (KSSB)

Simbolik Sekampit Beras menggambarkan keperluan makanan asasi yang perlu ada sekurang-kurangnya bagi menampung keperluan untuk hidup terutama bagi mereka yang memerlukan. ‘Nasi’ umpama makanan mewah bagi mereka kerana makanan ruji mereka adalah berunsurkan ‘ubi kayu’ di mana terlalu sukar mendapatkan sumber makanan lain di hutan belantara.

ii. KEMPEN IFTAR/BERBUKA PUASA: TAJA 1 RINGGIT UNTUK 1 ORANG ASLI

Kempen Iftar/Berbuka Puasa ’Taja 1 Ringgit untuk 1 Orang Asli’ adalah khusus untuk membantu ‘Masyarakat Orang Asli’ di pinggir dan pedalaman belantara Malaysia yang beragama Islam.

Dengan bertemakan ‘Tajalah Sebanyak Boleh, Untuk Memberi Seramai Mungkin’, menjadi simbolik bahawa Ramadhan ini menjadikan bulan kasih sayang dimana yang fakir miskin dibantu dan dikasihi manakala yang kaya dihormati.

Walaupun dengan sumbangan RM 1, ia sudah cukup bernilai dan memberikan kemewahan berbuka puasa bagi masyarakat asli Islam di perdalaman yang mana makanan ruji mereka masih bercirikan tradisional berunsurkan ‘ubi kayu’.

iii. KEMPEN TAJAAN TERBUKA

Kempen ‘Tajaan Terbuka’ adalah sumbangan umum diperlukan bagi memastikan Orang Asli Muslim dapat beribadah di bulan puasa nanti dengan cara kesederhanaan terutamanya mengerjakan ibadah terawikh. Antara barangan yang diperlukan dari sumbangan orang ramai adalah:
>>Telekung, Kain Batik, Kain Pelekat, Songkok @ Kopiah, Sejadah

Selain itu bahan keperluan/ material harian seperti:
>>Gula, Tepung, Minyak, Dan Lain-lain (yang boleh memberi manfaat kepada kehidupan mereka)

PERHUBUNGAN PROGRAM:

Sebarang maklumat lanjut, penerangan, pertanyaan dan urusan serta surat menyurat, sila hubungi:

1)Sdr Nor Azhar Bin Mohamed
Pengarah IHRAM Project 2014 @
Pengurus Pembangunan Program Yayasan Al-Khalifah
h/p: 011-11317842

2)Sdr Shamsulmuddin Bin Ahmad Shah