03 July 2011

SEMINAR TEKNOLOGI TERKINI INDUSTRI GETAH UNTUK MASYARAKAT ORANG ASLI

Pada 7 Jun 2011 (Selasa), Yayasan Al-Khalifah,sebagai salah satu wakil NGO dijemput untuk menghadiri seminar ini bersama beberapa perwakilan orang asli dari seluruh negara menghadiri seminar Teknologi Industri Getah LGM. Seminar ini dengan jayanya dianjurkan oleh Lembaga Getah Malaysia (LGM) dan dirasmikan ole YB Tan Sri Bernard Giluk Dompok, Menteri Kementerian Perusahaan Perladangan Dan Komoditi di Konvesyen Center Colmar Tropicale Bukit Tinggi ,Pahang.

Seminar selama sehari ini mendedahkan peserta akan maklumat terbaru dan memperluas penggunaan teknologi LGM di kalangan pekebun kecil getah terutama kepada penduduk orang asli sebagai salah satu bentuk komoditi mempertingkatkan produktiviti  dan pendapatan sara hidup mereka. Selain itu, ia sebagai satu platform peyebaran maklumat kepada pekebun kecil getah mengenai peluang -peluang pelaburan dalam bidang perladangan dan industri berasaskan pertanian.

Kemudian pada 12-14 Jun 2011, latihan berbentuk praktikal dikhususkan untuk penduduk kampung Pos Tuel dan Pelug, Gua Musang Kelantan anjuran bersama Koperasi Belia Islam Kaum Asli Kelantan (KOBIKA) sebagai  majlis penutup Kursus Pengurusan Tanaman Getah 2011.